Serc

Natuur

NATUUR

Natuurgebieden

Planken Wambuis

Een fraai natuurgebied met heidevelden, stuifzanden en bossen met wilde grazers zoals paarden en Spaanse runderen. Fiets- en wandelroutes kan je downloaden bij Natuurmonumenten.
Ede Buitengebied

Hoekelumse Bos

Karakteristieke naaldbossen en beukenlanen en vele loofbomen waaronder de wintereik. De oude wildwal Wageningen-Lunteren die dwars door Hoekelum ligt, vormde de oostgrens van het landgoed. Het gebied vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei.
Bennekom

Wekeromse Zand

Honden zijn verboden (ook aangelijnd) op het Wekeromse Zand in verband met de moeflons. Een moeflon is een klein wild schaapje dat naast alle reeën, dassen en een enkel wild zwijn gebruik maakt van deze omgeving. Je komt hier door bossen, over stuifzand en langs vennen met salamanders en libellen. De wildakkertjes zijn een Eldorado voor vlinders, hommels en bijen.
Wekerom

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Park is een cultureel erfgoed dat is gesticht aan het begin van de twintigste eeuw door het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Na de economische crisis werd in 1935 het Park ondergebracht in een stichting. Inmiddels is het het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in ons land. Het entreegeld (€8,70) wordt gebruikt om het park optimaal in stand te houden.
Otterlo

Lunterse Buurtbos

Dit wandelbos is in 1889-1892 aangeplant. De lanen en paden vormden samen een tekening van een twijg met bladeren. Uit de lucht is deze vorm nog herkenbaar: tijdens een wandeling door het bos is deze structuur lastiger te herkennen. De Koepel, zoals de uitzichttoren wordt genoemd, is tegenwoordig een rijksmonument en is in 2009 gerestaureerd.
Lunteren

Ginkelse Hei

In dit gedeelte bevinden zich ook drie vennen: de Kreelse Plas, de Plas van Gent en de Heidebloem. De Schaapskooi en het vleermuizenuitkijk. De Ginkelse Heide was in de Tweede Wereldoorlog, tijdens Operatie Market Garden bekend als dropzone Y.
Ede Buitengebied

Roekelse Bos

Een rustig en uitgebreid bosgebied met vele kleine paden. Als wandelaar een uitgelezen bos om in rond te dwalen, waarbij het zeer goed mogelijk is dat u een wild zwijn of edelhert ontmoet
Otterlo

De Sysselt

De Sysselt maakte ooit deel uit van het Moftbos, dat tot de domeinen van hertogen van Gelre behoorde. Het was ongeveer 350 hectare groot en lag op de stuwwal, met als hoogste punt 57 meter boven N.A.P. Langs de spoorbaan en op de heide komt de zandhagedis nog in vrij grote aantallen voor. Verder leven hier diverse bijzondere insektensoorten, de hazelworm en is de gladde slang eens gesignaleerd.
Ede Buitengebied

Otterlose Bos

Wandelen door boerenland en langs boerenerven afgewisseld met bos, heide en stuifzand. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en landschap bepalen hier de sfeer. Loops eens een wandeling over onverharde paden en historische tracé's, met een van de Klompenpaden over het Eeskooterpad!
Otterlo

Trapakkers

De Trapakkers worden bewerkt door vrijwilligers, die in traditionele kledij het land bewerken op al even traditionele wijze. Het dorsen van de verschillende graansoorten gebeurt uiteraard ook op traditionele wijze. Met dorsvlegels slaan mannen en vrouwen (in Veluwse klederdracht) de graankorrels uit aren en halmen. Wie de harde werkers op het land bezig wil zien kan terecht op de Trapakkers op de dinsdagochtenden van mei tot en met augustus.
Ede

Bennekomse Bos

Bijzondere stukken bos, open heide en de Celtic fields. Om de ruim 100 jaar oude Grove Dennen te sparen zijn bijna alle Amerikaanse Eiken gekapt. Vroeger werd er regelmatig een stuk afgehakt van eikenbomen. Daardoor kom je hier bomen tegen met een hele aparte vorm. Een zeer gevarieerd landschap.
Bennekom

Hindekamp

Vanaf de middeleeuwen wordt hier landbouw bedreven en het oude agrarische gebruik van dit gebied is nog duidelijk herkenbaar. Een uniek gebied, omdat een dergelijk nat gebied midden op de droge Veluwe bijna niet voorkomt.
Ede Buitengebied

Landgoed Kernhem

Een mooi landgoed rond een landhuis in zowel Franse als Engelse stijl met statige beukenlanen. In de Doolhoflaan staan oude beuken uit 1735 en dit gebied is een reservaat voor verschillende soorten vleermuizen.
Ede